top of page
clt 40a.PNG

CLT 

cross laminated timber

materiaaleigenschappen

 

Constructief toepasbaar

CLT staat voor Cross Laminated Timber oftewel kruislaaghout. Deze massieve houten elementen bestaan uit verschillende lagen hout die kruislings op elkaar gelijmd zijn. De houtvezels liggen dus gekruist, waardoor het materiaal een zéér hoge sterkte, stabiliteit en stijfheid heeft; vergelijkbaar met gewapend beton. Door deze eigenschappen zijn wand- en vloerelementen constructief worden toegepast eventueel  in combinatie met andere bouwsystemen. Deze bouwmethode is in de jaren 90 ontwikkeld in Duitsland en Oostenrijk en heeft met name de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen in Nederland als alternatief bouwsysteem voor beton of steen.

Snellere bouwtijd door prefabricage

De elementen worden in de fabriek compleet geprefabriceerd en verder met een CNC-freestafel, exact op maat. Dit voorzien van benodigde sparingen voor ramen en kozijnen en sleuven voor leidingen. Eventueel kunnen de CLT elementen worden voorzien van een verdere eindafwerking zoals een geïsoleerd steenstripsysteem, houten gevelafwerkingen en kozijnen. Vervolgens worden deze als complete elementen of als modules naar de bouwlocatie vervoerd, waarbij deze door de zeer hoge maatvastheid snel en eenvoudig gemonteerd worden.

Licht in gewicht  

Een gebouw van CLT is vele malen lichter dan beton, baksteen of staal, waardoor de fundering van een gebouw minder complex is.  In relatie tot de huidige stikstofdiscussie betekent dit dat de transporten door de prefabricage aanzienlijk gereduceerd worden en door het lichtere gewicht hierdoor inzet van kleiner materieel zoals bouwkranen, wat bijdraagt aan een lagere stikstofuitstoot.

Prima isolerend en brandwerend

Doordat het kruislaaghout zelf al een thermisch isolerend vermogen heeft, is er minder isolatiemateriaal nodig. CLT is prima bestand tegen brand; vanwege het houtvochtpercentage van ongeveer 12% moet bij brand eerst dit interne water verdampt zijn. Het verkoolde oppervlak hierdoor beschermt de binnenste CLT lagen.

 

Circulair en herbruikbaar

Circulair betekent het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en de ecosystemen aan te tasten. Hout past in dit kader perfect; het is recyclebaar en herbruikbaar, want aan het einde van de gebruiksduur zijn de elementen eenvoudig her te gebruiken en vanuit het duurzame bosbeheer dus  een oneindige grondstof.

Klimaatvriendelijk door opslag CO2

Het toegepaste hout wordt geproduceerd uit PEFC gecertificeerde bossen; wat betekent dat er volgens de hoogste ecologische, sociale en ethische standaarden wordt geproduceerd en duurzaam beheerd wordt. Deze hernieuwbare grondstof is een milieuvriendelijk bouwproduct. Tijdens de groei van de herbeplante boom absorbeert deze het koolstofdioxide uit de atmosfeer. Daarnaast houdt het hout wat toegepast wordt in een gebouw het koolstofdioxide gedurende de levensduur vast. Dit proces vertraagd dus de klimaatverandering tweeledig.

Gezond binnenklimaat

Het hout heeft daarnaast vochtregulerende eigenschappen; het ademt en het heeft dus de eigenschap vochtige lucht uit een ruimte te absorberen en het later als de lucht droger is, weer af te staan. Daardoor draagt het gebouw bij aan een gezond en comfortabel binnenklimaat. Wetenschappelijk is aangetoond dat over het algemeen de mensen beter en gezonder functioneren in houten gebouwen.

Grote ontwerpvrijheid

CLT geeft volop vrijheid en flexibiliteit in het ontwerpen van een bouwconcept. Het laat zich met de CNC-bewerking simpel op de millimeter nauwkeurig in elk gewenste vorm bewerken. Er zijn simpele combinaties met andere materialen en bouwsystemen mogelijk, zoals staal, beton en houtskeletbouw.  En er zijn nagenoeg geen belemmeringen in vorm en maatvoering. Vanwege het karakter, de structuur en de schoonheid van het materiaal is een verdere afwerking in principe niet nodig. Cross Laminated Timber is verkrijgbaar in drie afwerkings-/beoordelingsklassen.

Depositphotos_5704835_xl-2015.jpg
bottom of page